De vrijwilligers

Wat ons uniek maakt is de motivatie van onze vrijwilligers. Trotse inwoners van Den Haag die zich met passie en enthousiasme inzetten voor het gastvrij ontvangen van bezoekers.

Samenstelling

De vrijwilligers zijn afkomstig uit alle lagen van de Haagse samenleving. Van student tot gepensioneerde, van fulltime werkende tot werkzoekende en dergelijke. Maar liefst 80% spreekt minimaal twee vreemde talen en ruim 25% spreekt er drie of meer. We hebben ook vrijwilligers die niet-Europese vreemde talen spreken, zoals Hindi, Indonesisch, Mandarijn en Arabisch. Hierdoor zijn ze in staat bezoekers vanuit bijna de hele wereld een persoonlijk welkom te bieden.

Vakbekwaam

We hebben vakbekwaamheid hoog in het vaandel staan. Jaarlijks worden er meerdere trainingen voor de vrijwilligers georganiseerd. Gastvrijheid, lessons learned en het vergroten van de stadskennis staan daarin centraal. Hierdoor beschikken we over vakbekwame vrijwilligers die hun functie op professionele wijze kunnen vervullen.

Verschillende functies

De vrijwilligers vervullen verschillende functies. De primaire functies zijn City Host en Teammanager. Daarnaast zijn er enkele ondersteunende functies, zoals Logistiek medewerker en Onderzoeker.

Hieronder een korte toelichting op de verschillende functies.

City Hosts
Zij staan met een team van collega’s op een standplaats in de stad om bezoekers gastvrij te ontvangen en van (toeristische) informatie te voorzien.

Teammanagers
Dit zijn de managers van City Host teams die in de stad staan. Teammanagers zorgen ervoor dat alles op een standplaats goed verloopt en vervullen daarnaast de functie van City Host.

Logistiek medewerkers
Elk City Host team dat actief is in de stad heeft haar eigen informatiepunt. De logistieke medewerkers zorgen ervoor dat het op tijd wordt vervoerd en opgebouwd. Daarnaast verzorgen zij de logistiek van bijvoorbeeld de catering.

Communicatiemedewerkers
Op de momenten dat City Hosts actief zijn, reizen redactieleden en fotografen langs de verschillende standplaatsen om indrukken op te doen, interviews te houden en beeldmateriaal te verzamelen. Deze tekst- en beeldverslagen van het event en de bijdrage van de Ambassade van Den Haag hieraan, worden via diverse communicatiemiddelen verspreid.

Onderzoekers
De Ambassade onderzoekt middels een enquête welke dienstverlening de City Hosts leveren. Dit doen de onderzoekers. Zij lopen mee met een City Host en houden bij hoeveel contactmomenten er zijn met bezoekers, hoeveel vragen er worden gesteld en dergelijke.

Coördinatoren
Dit zijn vrijwilligers die hun werkplek op het kantoor van de Ambassade hebben. Tijdens de inzet van City Hosts zijn zij eindverantwoordelijk. Ze zorgen dat de gehele inzet goed verloopt, briefen en debriefen de Teammanagers, etcetera.